Sunday, 28 June 2015

DESSERT BEST BERBUKA PUASA

DENGAN BANANA SPLIT



Hye uols...Selamat petang, hari ini saja Nurul buat topik santai petang hari...
ternampak gambar banana split...dengan cuaca panas sekarang ni memang kita rasa nak pekena air sejuk kan...salah satu cara nak menyejuk kan badan kita, tekak kita setelah seharian berpuasa. Ini pilihan Nurul untuk hari ini...

Tak susah pun nak buat banana split ni sebenarnya...just beli je bahan-bahan buat sahaja di rumah. Kalau makan di Restoran or Hotel, harganya agak mahal juga kan...Kalau buat sendiri di rumah lebih puas hati dan siap boleh repeat berapa kali uols nak makan. 

Jom cuci-cuci mata, tapi jangan la tenung lama-lama ye...terbatal pula puasa uols...sebab petang pun masih awal lagi ni... hehehehehe....


Selamat Menjamu Mata...





Bahan-bahan (1 Orang Makan) :

1biji buah pisang (potong tengah agar terbelah dua)
Ice cream neopolitan (coklat,strawberi,vanila)
Buah cherry
Wipe cream
Chocolate syrup
Badam hancur/ chocolate chip/ chocolate rice

Pisang
Chocolate Chip
Ice Cream
Whipped Cream
Chocolate Syrup
Chocolate Rice
Cherry





Cara-cara :

1. Pisang yang telah dibelah tadi di tepi kiri dan kanan pinggan.
2. Letak ice cream di tengah-tengah pisang.
3. Letakkan wipe cream atas ice cream and cerry atas cream
4. Akhir sekali tabur chocolate rice and picit chocolate syrup secara bersilang.


chocolate-peanut-butter-banana-split-2-525