Bahan untuk puding agar-agar :
Agar-agar, 35 g
Gula kastor, 480 gm
Mentega, 187.5 gm -dicairkan
Telur kuning, 5 biji
Susu cair, 1 tin
Air, 1.25 liter - Untuk merebus agar-agar
Serbuk kastard, 3 sudu besar (dicampur bersama air)
Air ,3 sudu besar
Air ,3 sudu besar
Esen vanilla, 1 sudu kecil
Hai-O Min Kaffe 2 paket
Bahan untuk sos kastard :
Krim, 200 ml
Gula, 1 sudu besar
Serbuk kastard, 2 sudu kecil (dicampur bersama air)
Air, 2 sudu kecil
Untuk menyediakan puding agar-agar :
-
Campurkan kuning telur, esen vanilla dan mentega cair di dalam mangkuk. Ketepikan.
-
Masukkan air ke dalam periuk, diikuti dengan agar-agar dan gula. Masak sehingga semua larut.
-
Masukkan 2 paket Min Kaffe dan kacau hingga larut.
-
Tuangkan campuran telur tadi bersama campuran kastard. Kacau perlahan menggunakan api yang sederhana. Teruskan mengacau sehingga menjadi pekat.
-
Setelah itu tuangkan campuran tadi ke dalam bekas jelly atau bekas kaca. Sejukkan paling kurang 4 jam atau semalaman.
Untuk menyediakan sos kastard :
1.
Panaskan krim di dalam periuk dan masukkan gula. Masak hingga semua
bahan larut dan sebati. Kemudian masukkan campuran kastard dan pukul
perlahan sehingga sedikit pekat. Sejukkan seketika sebelum dihidang.
Untuk menghidang:
Potong
puding mengikut kesukaan anda dan tuangkan sos kastard ke
atasnya.Taburkan sedikit buah beri. Min kaffe kastard agar-agar puding
sedia untuk dihidang.
BANTING
MIZA
017-662 9134
AYDA
011-2908 1655
YUSNAH
019-347 2575
SHAH ALAM - BANTING
RAMDHAN
017-687 5114
SPA KECANTIKAN - BANTING
(DROPSHIP)
ELLA
017-234 4372
EJEN SEKITAR KAWASAN
SHAH ALAM - KLANG - BANTING
BANTING
MIZA
017-662 9134
AYDA
011-2908 1655
YUSNAH
019-347 2575
SHAH ALAM - BANTING
RAMDHAN
017-687 5114
SPA KECANTIKAN - BANTING
(DROPSHIP)
ELLA
017-234 4372
Facebook
Nurul Suadi
Nurul Suadi
instagram : nurulhidayahsuadi
email : puteri161179@gmail.com
website : www.nurulsuadi.blogspot.com
email : puteri161179@gmail.com
website : www.nurulsuadi.blogspot.com
No comments:
Post a Comment