Tuesday, 20 September 2016

REBUNG MASAK LEMAK CILI PADI


ASSALAMUALAIKUM
SALAM SEJAHTERA

Sekali lagi kita bertemu pada rangka blog seterusnya. Sebelum itu Nurul nak bertanya kepada kakak-kakak, abang-abang dan adik semua, "lunch" apa? Masak apa tengah hari ini?? Nurul teringin la nak makan rebung.

Rebung Aur ataupun Rebung Buluh. Siapa suka makan angkat tangan. Buat masak dan dihidangkan sebagai menu makan tengahari atau malam sedap juga kan??
Jom cuba resipi Rebung Masak Lemak Cili Api.


(3-4 orang makan pun boleh)
Bahan-bahan :-
  • Rebung anggaran dalam setengah kilo (Rebung Aur). 
  • Segenggam @ lebih ikut suka ( cili padi )
  • 2 batang - cili merah
  • 6 biji - bawang merah
  • 1 cm - halia
  • 1 cm - kunyit hidup
  • 2 keping - asam gelugur
  • 2 batang - serai dititik
  • 2 cawan - santan pekat
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara masak:


1. Rebung ditetak-tetak dan dihiris kemudian dicelur, dan dibuang airnya sebanyak 2 kali bagi menghilangkan rasa pahitnya.

2. Cili, bawang, kunyit dan halia dimesin halus.

3. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Panaskan sambil dikacau. Apabila sudah menggelegak, perasakan garam dan gula.

4. Biarkan seketika. Kemudian, boleh dihidangkan.

Petua mak : Rebung yang segar dari pokok tu perlu dicelur 2x sebelum dimasak untuk menghilangkan rasa pahitnya.

**Kalau nak lagi sedap letak la perut lembu ke, kaki ayam ke, daging lembu ke, ikan merah ke....sure Marvelous !! Terliur la pula...ok Selamat Mencuba.


 Facebook
Nurul Suadi


instagram : nurulhidayahsuadi
email : puteri161179@gmail.com
website : www.nurulsuadi.blogspot.com

No comments:

Post a Comment